Το Πρόγραμμα “Ενίσχυσης επιχειρήσεων του κλάδου χημικών – πολυμερών υλικών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” αφορά την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε καινοτομία, εφαρμοσμένη ή βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη και που συνδέονται κατ’ αποκλειστικότητα με τον κλάδο χημικών – πολυμερών υλικών, της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της ΑΜΘ, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί εργαστήριο επιχειρηματικής ανακάλυψης.
Η υποβολή των προτάσεων έχει ολοκληρωθεί.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα (τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τη νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, του ιδιωτικού τομέα, ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και ενώσεις/συμπράξεις αυτών και δύνανται να υποβάλουν έως ένα επενδυτικό σχέδιο ανά ΑΦΜ.
Θα επιδοτηθούν Επενδυτικά Σχέδια που αφορούν:
- ΚαινοτομίαΕφαρμοσμένη ή
- βιομηχανική έρευνα
- Πειραματική ανάπτυξη
και που συνδέονται κατ’ αποκλειστικότητα με τον κλάδο χημικών – πολυμερών υλικών, της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της ΑΜΘ, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί εργαστήριο επιχειρηματικής ανακάλυψης.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
- 20 – Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
- 22 – Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
ή να τεκμηριώνεται η συνεισφορά των προτάσεων στην αλυσίδα αξίας του κλάδου χημικών – πολυμερών υλικών. Το κάθε έργο δύναται να υλοποιηθεί είτε από επιχειρήσεις, οι οποίες δύνανται να υλοποιήσουν τέτοιες δράσεις, είτε μέσω σύμβασης με ερευνητικούς φορείς, είτε με τα ερευνητικά τους τμήματα. Σε περίπτωση υπεργολαβίας, το τμήμα του έργου επί συμβάσει, δύναται να εκτελείται από:
- ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ), Δημόσια
- Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα,Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα και Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας των ΤΕΙ,
- Εξειδικευμένες επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο του έργου, ή
- Φυσικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο του έργου.
Περίοδος υποβολής
Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των Επενδυτικών Σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η 31/01/2017 με καταληκτική ημερομηνία στις 16/03/2017. Δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης των φακέλων καθώς η αξιολόγηση για το σύνολο των προτάσεων θα ξεκινήσει μετά τις 16/03/2017.
Περιοχή εφαρμογής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Όροι και προϋποθέσεις
Η διάρκεια των εγκεκριμένων Επενδυτικών Σχεδίων δεν δύναται να υπερβαίνει τους 24 μήνες, ενώ τουλάχιστον το 30% των δαπανών του εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στο πρώτο έτος υλοποίησής της, εφόσον η ημερομηνία ολοκλήρωσης της χρηματοδοτούμενης επένδυσης υπερβαίνει τους 12 μήνες.
Τα Επενδυτικά Σχέδια που θα ενταχθούν, θα υλοποιηθούν με βάση την Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Απόφασης. Στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των Επενδυτικών Σχεδίων, η διαδικασίας εξέτασης, αξιολόγησής και ένταξης τους, ο τρόπος καταβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης τους, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και οι λοιποί όροι της Δράσης.
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνον εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.
Προϋπολογισμός
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερος των 50.000 ευρώ και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσόν των 400.000 ευρώ.