Στο συγκεκριμένο μέτρο υπάγονται οι επενδύσεις που αφορούν στη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, εκτός αυτών της αλιείας. Οι επενδύσεις αυτές πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης του συγκεκριμένου βασικού κλάδου γεωργικής παραγωγής, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τη στήριξή τους σε θέματα ανάπτυξης καινοτομιών, στη βελτίωση της ποιότητας, της υγιεινής, της ασφάλειας των προϊόντων τους και του περιβάλλοντος.
Ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων
Οι επιλέξιμοι τομείς αφορούν:
- Κρέας
- Γάλα
- Αυγά – Πουλερικά
- Διάφορα Ζώα
- Δημητριακά
- Ελαιούχα Προϊόντα
- Οίνο
- Οπωροκηπευτικά
- Άνθη
- Ζωοτροφές
- Σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό
- Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά
Επιλέξιμες Επιχειρήσεις
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι Ατομικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ., Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας).
Όσον αφορά το μέγεθος των δικαιούχων:
Για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων ή την ίδρυση νέων επιλέξιμες είναι μόνο:
- πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, για τις οποίες προβλέπεται το μέγιστο ποσοστό στήριξης ανάλογα με την περιφέρεια που ανήκουν (σύμφωνα με το Παράρτημα του καν (ΕΚ) 1698/05 του Συμβουλίου «Ποσά και Ποσοστά στήριξης»).
- όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, της περιοχής των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους κατά την έννοια του Καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2019/1993, για τις οποίες προβλέπεται το μέγιστο ποσοστό στήριξης
- επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. Ευρώ, για τις οποίες προβλέπεται μείωση κατά το ήμισυ των μέγιστων ορίων της ενίσχυσης που προβλέπεται.
Επιλέξιμες Δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
- Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
- Την κατασκευή ή την βελτίωση ακινήτων.
- Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων, στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας.
- Τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, όχι ως μεμονωμένη δράση, αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.
- Την αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για τη μεταφορά του γάλακτος προς το χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων, για τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου.
- Τα γενικά έξοδα δαπανών και μέχρι ορίου 10% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, και συμβούλων,
- Την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCP κλπ).
- Την αγορά telex, fax τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κειμένων, software telescripteurs) και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
- Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι των 50.000 ευρώ.
Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 100.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ.
Η επιχορήγηση ανά περιφέρεια είναι:
- Για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 100.000 κατοίκους για τις μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις έως 65%.
- Για τις περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 50% και για τις μεγάλες έως 25%.
- Για τις περιφέρειες Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Στερεά, Αττική για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 40% και για τις μεγάλες έως 20%.
Το γραφείο μας αναλαμβάνει…
- Ενημέρωση για τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τις επιλέξιμες δαπάνες, τα όρια προϋπολογισμού και έλεγχο τήρησης των προϋποθέσεων.
- Εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου, υποστήριξη οργάνωση και διοίκηση του έργου,
- Ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικού σχεδίου.
- Υποστήριξη κατά τη διαδικασία συλλογής προσφορών.
- Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας (π.χ. πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSO 9000 του έτους 2008, περιβαλλοντικής διαχείρισης ΕΛΟΤ ΕΝ ISO της σειράς 14000 και ΕΛΟΤ 1801 υγιεινή και ασφάλεια, HACCP, Eco-label, Emas, Easy Emas κ.λπ.).