Η Δράση «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας» αφορά στην ενίσχυση έργων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των δύο συνεργαζομένων χωρών.
Η Δράση αναμένεται. Η οριστική πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί τέλος Ιανουαρίου 2018.
Οι επιλέξιμοι τομείς θα αναφερθούν αναλυτικά στις επιμέρους προκηρύξεις της Δράσης.
H Δράση έχει ως στόχους:
- την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την βελτιστοποίηση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς και ευρωπαϊκές Ε&Τ διεργασίες δικτύωσης, την συμμετοχή σ΄αυτές δυναμικών και με υψηλή τεχνογνωσία Επιχειρήσεων, την εκπλήρωση των εθνικών μας υποχρεώσεων σε Ευρωπαϊκές πολιτικές
- την επικέντρωση των προσπαθειών και των διαθέσιμων πόρων σε ερευνητικά θεματικά πεδία, μείζονος ενδιαφέροντος για τις δύο (συνεργαζόμενες) χώρες και σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία
- την ανάπτυξη νέων γνώσεων – συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών – με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών
- την προώθηση της καινοτομίας και την διείσδυση σε νέες αγορές.
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κοινών κριτηρίων τόσο από την Ελληνική πλευρά όσο και από την συνεργαζόμενη χώρα. Η τελική επιλογή των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από Κοινή Μικτή Επιτροπή, η οποία θα λάβει υπόψη της τις αξιολογήσεις των προτάσεων και των δύο πλευρών.
Ενδεικτικά, ο προϋπολογισμός ανά έργο θα ανέρχεται στο ποσό των 400.000 ευρώ από την ελληνική πλευρά με αντίστοιχη χρηματοδοτική συμμετοχή της άλλης πλευράς.
Οι Διμερείς και Πολυμερείς Ε&Τ Συνεργασίες απευθύνονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο συνεργαζομένων χωρών. Ως εκ τούτου, δικαίωμα υποβολής πρότασης στην κάθε διακρατική Προκήρυξη για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας διακρατικών Ε&Τ έργων έχουν συμπράξεις Ιδιωτικών Φορέων (επιχειρήσεων όλων των μεγεθών), Δημοσίων Φορέων (Ερευνητικοί & Τεχνολογικοί φορείς, Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και Εργαστήρια αυτών) και Λοιπών Φορέων και από τα δύο Κράτη.
Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δύο συνεργαζόμενους φορείς (με τον Συντονιστή συμπεριλαμβανόμενο) από την ελληνική πλευρά δηλαδή έναν (1) ερευνητικό φορέα και μία (1) επιχείρηση. Προαιρετική είναι η συμμετοχή άλλης εταιρείας ή ερευνητικού φορέα ή Πανεπιστήμιου).
Προτάσεις που δεν έχουν διακρατικό εταίρο δεν θα γίνονται αποδεκτές.