Η HFT αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη διαχείριση και αναδιάρθρωση υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων, καθώς και τη διερεύνηση και ανάλυση ευκαιριών δανεισμού για την σύναψη νέων επιχειρηματικών δανείων.
achecker fix headline
Ευκαιρίες στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον
Μέσα στο σύγχρονο δυναμικό πεδίο δράσης των επιχειρήσεων στηρίζουμε τον Έλληνας επιχειρηματία στις συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις. Στόχος μας είναι η ελληνική επιχείρηση να εξακολουθεί να υπηρετεί απαρέγκλιτα το επιχειρηματικό της όραμα και να παραμένει βιώσιμη και κερδοφόρα στις νέες εμπορικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς, εκμεταλλευόμενη τις μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες που της παρουσιάζονται, ακόμα και σε περιβάλλον κρίσης.
Αξιοποιώντας την πολυετή μας εμπειρία, σχεδιάζουμε μαζί για την επιχείρησή σας την μελλοντική βιωσιμότητα της, την ρύθμιση των σχέσεων της με τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησής της, καθώς και την αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Νέο πλαίσιο ρύθμισης επιχειρηματικών δανείων
Ο δανεισμός των επιχειρήσεων αποτελούσε και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και συνεπώς μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, δεδομένων των συνθηκών, πολλά από τα υφιστάμενα δάνεια των επιχειρήσεων αποτελούν «βαρίδια» για την μελλοντική τους ανάπτυξη.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών και των επιχειρήσεων με «κόκκινα δάνεια», καθώς οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράσεις για την διευθέτηση των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, λαμβάνοντας υπόψη την τεκμηρίωση της βιωσιμότητάς τους, καθώς και τις μέσο-μακροπρόθεσμες οικονομικές τους συνθήκες.
Οι Υπηρεσίες μας
Α. Διαχείριση / αναδιάρθρωση υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων
- Συμβουλευτική υποστήριξη για την αποτελεσματική ρύθμιση της υφιστάμενης δανειοδότησης της επιχείρησής σας με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο τραπεζικής λειτουργίας:
- Ανάλυση του δανειακού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης σε συνδυασμό με τα οικονομικά της στοιχεία,
- Εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης δανείων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων,
- Συμπλήρωση της «Τυπική Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης» (ΤΥ.Κ.Ο.Π) προς τις Τράπεζες,
- Πλήρη ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης και τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της ρύθμισης.
Β. Διερεύνηση και ανάλυση ευκαιριών δανεισμού για την σύναψη νέων επιχειρηματικών δανείων
- Συμβουλευτική υποστήριξη για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την σύναψη νέου επιχειρηματικού δανείου για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της επιχείρησης:
- Ανάλυση της λειτουργίας της επιχείρησης και των χρηματοοικονομικών μεγεθών που απορρέουν από αυτή
- Προσέγγιση πραγματικών χρηματοδοτικών αναγκών της επιχείρησης
- Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πρότασης χρηματοδότησης με βάσει τα πιστωτικά κριτήρια των τραπεζών (Credit Policy)
- Σύνταξη σχεδίου εισήγησης χρηματοδότησης προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα
- Ανάλυση πιστωτικού κινδύνου (Credit Risk).
Υπεύθυνος χρηματοοικονομικός σχεδιασμός. Το κλειδί της επιτυχίας μιας επιχείρησης
Ο χρηματοοικονομικός σχεδιασμός αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για τη διοίκηση κάθε επιχείρησης για τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την ρύθμιση της πορείας της. Επίσης αποτελεί ένα εργαλείο αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων σε παρόντα χρόνο, όπως είναι η ρύθμιση των όρων του υφιστάμενου δανεισμού και η σύναψη νέου δανείου. Μαζί σχεδιάζουμε το ρεαλιστικό και βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησής σας (Business Plan) για την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών της πόρων. Αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί και την βασική προϋπόθεση για την παρούσα και μελλοντική εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και την βάση για την περαιτέρω ανάπτυξής της.
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Μεθοδολογία
Υποστηρίζουμε συμβουλευτικά τις σύγχρονες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από συγκεκριμένες δράσεις για τη Διαχείριση του Δανεισμού τους, σε δύο άξονες:
Α. Διαχείριση / αναδιάρθρωση υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων
Η διαχείριση ή/και αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανειακού χαρτοφυλακίου μιας επιχείρησης είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της παρούσας θέσης της και της υποστήριξη της μεσο-μακροπρόθεσμης προοπτικής της. Για το σκοπό αυτό απαιτείται από την επιχείρηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις:
- Να πραγματοποιήσει πολύ καλή και λεπτομερή ανάλυση του δανειακού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης σε συνδυασμό με τα οικονομικά της στοιχεία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση των δανείων της, με στόχο την μείωση του κόστους δανεισμού και την ομαλή εξυπηρέτησή του.
- Να λάβει υπόψη της τα προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τράπεζες), που έγκεινται στους καθορισμένους από την Τράπεζα Ελλάδος σχετικούς κανόνες, με σκοπό τον άρτιο σχεδιασμό και την υποβολή της κατάλληλης πρότασης ρύθμισης.
- Να προχωρήσει στην συμπλήρωση του εγγράφου «Τυπική Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης» (ΤΥ.Κ.Ο.Π) προς τις Τράπεζες, ακολουθώντας τους σχετικούς κανόνες συμπλήρωσης και υποβολής του.
- Να πραγματοποιήσει πολύ καλή μελέτη και ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης καθώς και του φορέα / φορέων που θέλουν να υποβάλουν πρόταση ρύθμισης με στόχο την αποτελεσματική προσέγγιση για την βιωσιμότητα της ρύθμισης.
- Να αναλύσει πλήρως και λεπτομερώς τις αρχικές συμβάσεις των δανείων καθώς και των μελλοντικών συμβάσεων ρύθμισης.
Β. Διερεύνηση και ανάλυση ευκαιριών δανεισμού για την σύναψη νέων επιχειρηματικών δανείων
Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις λειτουργεί κάτω από αυστηρούς οικονομικούς κανόνες, ιδιαίτερα μάλιστα στην σύγχρονη οικονομική συγκυρία της κρίσης με τους περιορισμούς που έχουν εφαρμοστεί εξαιτίας της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια. Ουσιαστικά η χορήγηση των δανείων δεν έχει σταματήσει πότε. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η αυστηρότητα των ελέγχων προκειμένου να χορηγηθεί ένα δάνειο, κάτι που στο παρελθόν είχε ατονήσει, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.
Πρωταρχικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες ήταν και θα είναι η χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα και μέσα στα αυστηρά πλαίσια της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας οι τράπεζες επιθυμούν να χρηματοδοτούν τις υγιείς επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύσσονται, να καινοτομούν και γενικότερα να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύγχρονο ελληνικό «επιχειρείν».
Διεκδικώντας λοιπόν με αξιώσεις νέες χρηματοδοτήσεις μέσω δανεισμού, αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αδράξουν τις σύγχρονες χρηματοδοτικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται στο νέο χρηματοπιστωτικό τοπίο, αναλαμβάνοντας μια σειρά από δράσεις πριν χτυπήσουν την πόρτα της τράπεζας:
- Ανάλυση της λειτουργίας της επιχείρησης και των χρηματοοικονομικών μεγεθών που απορρέουν από αυτή σε βασικό επίπεδο (διάγνωση λειτουργίας – αναγκών) με σκοπό την αποτύπωση μιας καλής γενικής εικόνας των χρηματοοικονομικού προφίλ της επιχείρησης καθώς και την αρχική διερεύνηση – προσέγγιση των πραγματικών χρηματοδοτικών αναγκών της επιχείρησης.
- Λεπτομερής ανάλυση των επιμέρους ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων της επιχείρησης με σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πρότασης χρηματοδότησης με βάσει τα πιστωτικά κριτήρια που χρησιμοποιούν οι τράπεζες (Credit Policy) και συγκεκριμένα:
- Ποιοτικά στοιχεία, όπως το ιστορικό της επιχείρησης, ο κλάδος που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, η νομική μορφή της επιχείρησης, κλπ.
- Σκοπός χρηματοδότησης και προσδιορισμός πραγματικής ανάγκης
- Συνθήκες αγοράς – θέση της επιχείρησης στον ανταγωνισμό
- Ανάλυση οικονομικών στοιχείων και αποτελεσμάτων χρήσης
- Ανάλυση βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών, όπως οι δείκτες ρευστότητας, κερδοφορίας / αποδοτικότητας, δανειακής επιβάρυνσης
- Σύνταξη σχεδίου εισήγησης χρηματοδότησης προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα (τράπεζες) με ανάλυση των παραπάνω δεδομένων.
- Ανάλυση πιστωτικού κινδύνου (Credit Risk), ως προς τους άξονες:
- Μορφές εξασφαλίσεων και εξέταση δυνατότητας εκ μέρους της επιχείρησης να προσφέρει καλύψεις για τη χρηματοδότηση
- Ανάλυση διασφαλιστικών περιθωρίων
- Ανάλυση δανείου σε σχέση με το είδος, την διάρκεια και το επιτόκιο
- Έρευνα δυνατοτήτων αποπληρωμής και εξέταση ομαλής αποπληρωμής της χρηματοδότησης.